Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι Μεσολογγίου - ΦΛΩΡΟΣ




α) Γιατί φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι Μεσολογγίου. 

Το αλάτι, μαζί με τα ψάρια και το αυγοτάραχο, είναι σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Είναι ένα από τα πλέον ποιοτικά προϊόντα της περιοχής.   Στην φυσική του, ανεπεξέργαστη μορφή το αλάτι Μεσολογγίου είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως γιατί:
·       Προέρχεται από μια περιοχή με παράδοση εκαντοταετιών στην παραγωγή αλατιού, φημισμένη για την ποιότητα του προϊόντoς.
·       Παράγεται σε μια περιοχή αυστηρώς προστατευόμενη από συνθήκες της ΕΕ (Natura, Ramsar)
·       Οι Αλυκές Μεσολογγίου χρησιμοποιούν εξειδικευμένα συστήματα στην παραγωγή του, με αποτέλεσμα το αλάτι να παράγεται στην πιο καθαρή του μορφή, με 88 ιχνοστοιχεία σε κατάλληλες για τον οργανισμό αναλογίες και με ελάχιστα ποσοστά ενδεχομένως επιβλαβών προσμίξεων (πχ αδιάλυτα) σε σχέση με άλλα αλάτια που παράγονται αλλού.
·       Αν και υπάρχει διαφορά στην τιμή σε σχέση με το ραφιναρισμένο αλάτι, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αυτό γιατί το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι έχει πολύ πιο ωραία αλλά και πιο έντονη γεύση από το επεξεργασμένο/ραφιναρισμένο αλάτι, που κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του χάνει την γεύση του. Η νοικοκυρά δηλαδή θα χρησιμοποιεί το μισό ή και λιγότερο ανεπεξέργαστο αλάτι σε σχέση με το επεξεργασμένο. Αρα, η τιμή σχεδόν εξισώνεται, καθώς 800 gr ανεπεξέργαστου αλατιού ισοδυναμούν με 1,5-2 κιλά επεξεργασμένου.

·       Είναι πιστοποιημένο στην παραγωγή του, με συνεχείς ελέγχους ποιότητας και καταλληλότητας
·       Είναι 100% Ελληνικό προϊόν

Β) Γιατί φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι Φλώρος

Με το ενδιαφέρον γύρω από το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι και την εισαγωγή του στην αγορά, αναπτύχθηκαν αρκετές εταιρίες στην Ελλάδα που εμπορεύονται παρόμοια προϊόντα αλατιού, Μεσολογγίου ή μη. Θα θέλαμε να σας τονίσουμε κάποια πλεονεκτήματα των προϊόντων της εταιρίας μας σε σχέση με άλλες εταιρίες
·        Η εταιρία μας έχει έδρα το Μεσολόγγι, τόπο παραγωγής του αλατιού. Πρόκειται δηλαδή για ένα 100% τοπικό προϊόν, από ανθρώπους που μεγάλωσαν και ζούν δίπλα στο αλάτι και τις αλυκές.
·        Πρόκειται για μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με μεράκι για τη δουλειά και το προϊόν της και με παραγωγή/τυποποίηση που γίνεται με το χέρι.
·        Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές μάρκες φυσικού  αλατιού. Αν και οι εταιρίες αυτές όντως δεν χρησιμοποιούν χημικά στην τυποποίηση του προϊόντος τους, εντούτοις το αλάτι τους έχει μια μορφή επεξεργασίας που είναι το ψήσιμο του αλατιού και το τρίψιμο του. Η εταιρία μας είναι η ΜΟΝΗ στην Ελλάδα που παράγει ΠΛΗΡΩΣ ανεπεξέργαστο αλάτι. Μια απλή σύγκριση με το μάτι αρκεί: θα δεί κανείς ότι το αλάτι Φλώρος ακόμα και στην πιο ψιλή του μορφή, είναι κοκκώδες και έχει το υπογκρί διάφανο χρώμα του αλατιού, όχι το λευκό χρώμα που παίρνει το αλάτι μετά το ψήσιμο/τρίψιμο/λέυκανση  του.  Η διαφορά είναι ότι ακόμα και αυτή η επεξεργασία του αλατιού, υποβιβάζει την ποιότητα του στην αρχική του ανεπεξέργαστη μορφή.

  
        Γ) Αφρίνα Μεσολογγίου  (Ανθός  αλατιου  -  ή fler de sel)



     Η Αφρίνα (τοπικό όνομα) ή ανθός άλατος ή fler de sel όπως είναι διεθνώς γνωστή, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γκουρμέ προϊόν. Σε σύγκριση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι για το αλάτι ότι είναι ο βασιλικός πολτός για το μέλι.

     Αν και τα τελευταία χρόνια επίσης η αφρίνα έχει «ανέβει» πολύ και έχει γίνει γνωστή στην αγορά και τους καταναλωτές, αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή της εύκολα θα ξενίσει κάποιον που δεν γνωρίζει. Γι αυτό θα θέλαμε να σας παραθέσουμε κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην προώθηση της



·       Η αφρίνα είναι 100% φυσικό προϊόν. Η συλλογή της γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία των αλυκών και γίνεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι. Έτσι δικαιολογείται και η τιμή της.

·       Η αφρίνα παράγεται ΜΟΝΟ στις αλυκές Μεσολογγίου. Κάθε άλλο προϊόν που διακινείται στην αγορά με αυτό το όνομα και δεν προέρχεται από το Μεσολόγγι ΔΕΝ είναι αφρίνα.

·       Η αφρίνα είναι το καλύτερο καρύκευμα για ωμά φαγητά, για σαλάτες και για μετά το μαγείρεμα. Η γεύση της είναι ιδιαίτερη και διαφέρει από την γνωστή γεύση του αλατιού. Γι αυτό τον λόγο και είναι τόσο γνωστή στους κύκλους της μαγειρικής και της γαστρονομίας.

·       Η αφρίνα είναι πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία (περίπου  96) από το αλάτι, ακόμα και από το ανεπεξέργαστο. Επίσης, και στην αφρίνα, οι ποσότητες που χρησιμοποιεί κάποιος στο φαγητό του είναι μικρές.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου